Публічні лекції

Історик Ніл Фергюсон прочитає публічну лекцію на тему «Площа та вежа: мережі, ієрархії, інновації та революція» на запрошення Фонду Віктора Пінчука

У п’ятницю, 22 червня 2018 року, на запрошення Фонду Віктора Пінчука історик, письменник, старший науковий співробітник Гуверівського інституту Стенфордського університету та Центру європейських досліджень Гарвардського університету Ніл Фергюсон прочитає публічну лекцію на тему «Площа та вежа: мережі, ієрархії, інновації та революція». Ніл Фергюсон розповість про шість дивовижних правил, що стосуються, поміж іншого соціальних мереж, які в сукупності переформатують всю історію сучасного світу.

У заході візьмуть участь українські студенти, вчені та лідери думок. Місце проведення лекції – Київська міська галерея мистецтв «Лавра» (Лаврський провулок, 9, Київ), початок о 16:00.

Крім того, в цей же день Ніл Фергюсон стане спеціальним гостем 11-го Щорічного молодіжного форуму освітніх програм «Завтра.UA» та «Всесвітні студії» Фонду Віктора Пінчука, де він виступить з промовою на урочистій церемонії нагородження стипендіатів програм.

В рамках проекту «Публічні лекції», починаючи з 2006 року, Фонд Віктора Пінчука регулярно запрошує до України провідних мислителів, політиків та громадських діячів, щоб обговорити виклики, що постають перед світом та Україною. Організація такого діалогу між світовими лідерами та українськими студентами дозволяє Фонду вже впродовж десятиріччя робити внесок у виховання нового покоління відповідальних лідерів.

У попередні роки з лекціями, зокрема, виступили Тоні Блер, Прем’єр-міністр Великобританії (1997–2007); Джиммі Вейлз, засновник Вікіпедії та фонду Вікімедіа; Джеймс Вулфенсон, 9-й Президент Світового банку; Руді Джуліані, 107-й мер Нью-Йорка; Ньют Гінгріч, 50-й Спікер Палати представників США; Мічіо Каку, професор теоретичної фізики ім. Генрі Семата; Девід Камерон, Прем’єр-міністр Великобританії (2010-2016); Джон Керрі, 68-й Державний секретар США; Білл Клінтон, 42-й Президент США; Колін Пауелл, 65-й Державний секретар США; Шимон Перес, 9-й Президент Ізраїлю; Кондоліза Райс, 66-й Державний секретар США; Хав’єр Солана, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки (1999-2009) та Генеральний секретар НАТО (1995-1999); Домінік Стросс-Кан, директор-розпорядник МВФ (2007-2011); Йошка Фішер, Віце-канцлер Німеччини (1998-2005); Томас Фрідман, журналіст New York Times, трикратний лауреат Пуліцерівської премії; Френсіс Фукуяма, професор міжнародної політекономії Університету Джонса Гопкінса; Мухаммад Юнус, Лауреат Нобелівської премії миру 2006 року та інші.

Ніл Фергюсон – магістр гуманітарних наук, доктор філософії, старший науковий співробітник програми Сім’ї Мілбенк Гуверівського Інституту Стенфордського університету, а також старший науковий співробітник Центру європейських досліджень Гарвардського університету, де він пропрацював дванадцять років Професором історії в рамках програми Лоуренса Тіша. Він також виступає лектором-професором Університету Цинхуа, Пекин, і є почесним отримувачем гранту Фонду сім’ї Діллер-фон Фюрстенберг Школи передових міжнародних досліджень Пола Нітце у Вашінгтоні. Він є автором п’ятнадцяти книг, у тому числі: «Сум війни», «Дім Ротшильда», «Імперія», «Цивілізація» та «Кіссінджер, 1923-1968: ідеаліст», яка була нагороджена Премією Артура Росса Ради з міжнародних відносин. Також він має видатні досягнення як автор фільмів – зокрема, він був нагороджений міжнародною премією Еммі за серіал «Еволюція грошей», створений на замовлення телеканалу PBS. Серед його численних відзнак – Премія Бенджаміна Франкліна за службу суспільству (2010), Премія Хайека за життєві досягнення (2012) та Премія Людвіга Ерхарда в галузі економічної журналістики (2013). Він є автором щотижневих колонок для видань Sunday Times (Лондон) та Boston Globe, і виступає засновником і керуючим директором консалтингової компанії Greenmantle LLC. Також він входить до складу правління компанії Affiliated Managers Group. У січні в США вийшла його нова книга – «Площа та вежа».

закрити