Публічні лекції

Стипендіати програми Завтра.UA взяли участь у публічній лекції Прем’єр-міністра Великобританії Девід Камерон

29 березня Девід Камерон, Прем’єр-міністр Об’єднаного королівства Великобританії та Північної Ірландії (2010-2016), на запрошення Фонду Віктора Пінчука, виступив з публічною лекцією «Місце України в мінливому світі» у Києві. Слухачами лекції стали понад 2000 українських студентів, наукових працівників та лідерів суспільної думки, а також стипендіати та випускники програм Фонду Всесвітні студії та Завтра.UA.

У своїх ремарках Девід Камерон зазначив, що для того, аби стати глобальною історією успіху, Україна має не забувати про чотири головні аспекти: розбудову власного авторитету на світовій арені; зберігання духу співпраці з США; підтримку та розвиток своїх оборонних можливостей; та боротьбу з корупцією.

Прем’єр-міністр Камерон підкреслив, що всі ці напрямки роботи важливі для майбутнього України та для покращення інвестиційного клімату. «Але для того, щоб все це було реалізовано, повинно бути забезпечено верховенство права. Інвестори прагнуть і потребують якнайповнішого захисту», – сказав він.

Звертаючись до присутньої молоді, Девід Камерон зауважив, наскільки важливу роль вона відіграє для країни: «Україні потрібні молоді люди, що прагнуть будувати своє майбутнє саме тут»!

Бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук, що виступав в якості модератора лекції, відкрив сесію запитань та відповідей запитанням про дієву стратегію безпеки для України. Визнаючи, що країни Заходу мають надавати більше підтримки Україні, пан Камерон зазначив: «Одна з найкращих гарантій безпеки України – це успіх України».

Девід Камерон відповів на багато запитань української молоді на такі теми, як Brexit, мінські угоди, неправдиві новини, приділивши особливу увагу питанням популізму та корупції.

Прем’єр-міністр звернувся до причин популізму. Він зауважив, що владі різних країн слід боротися проти бідності та безробіття, а також прививати людям ті навички, які їм потрібні, аби досягти успіху в сучасному світі.

Говорячи про референдум минулого року щодо подальшого членства Великобританії у ЄС, пан Камерон зазначив: «Я вважав за правильне провести референдум, оскільки це питання отруювало британську політику роками. Референдуми обіцяли, але їх не проводили. ЄС змінився, і набував більше повноважень, але в людей про це не питали. Саме тому я пообіцяв провести референдум. І я вважаю, це було правильно. Ми провели референдум, і звісно, результат виявився не тим, якого я прагнув, але це був результат вирішальний. Саме тому сьогодні Тереза Мей, цілком по праву, робить наступний крок, аби виконати волю народу».

Пан Камерон загострив увагу на важливості боротьби з корупцією, оскільки вона є «раковою пухлиною, що може вбити країну». Він зазначив, що представники влади повинні бути тими людьми, що «служать своїй країні».

Крім лекції, Девід Камерон зустрівся з Президентом України Петром Порошенком, Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, а також з молодими представниками організацій, що сприяють українським реформам. Колишній Голова британського уряду також відвідав центр сучасного мистецтва PinchukArtCentre.

У рамках проекту «Публічні лекції», починаючи з 2006 року, Фонд Віктора Пінчука регулярно запрошує до України провідних мислителів, політиків та громадських діячів, щоб обговорити виклики, що постають перед світом та Україною. Організація такого діалогу між світовими лідерами та українськими студентами дозволяє Фонду уже впродовж десятиріччя робити внесок у виховання нового покоління відповідальних лідерів.

У попередні роки із лекціями, зокрема, виступили Френсіс Фукуяма, професор міжнародної політекономії Університету Джонса Гопкінса; Мухаммад Юнус, Лауреат Нобелівської премії миру 2006 р.; Джеймс Вулфенсон, 9-й Президент Світового банку; Колін Пауелл, 65-й Державний секретар США; Хав’єр Солана, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки (1999-2009) та Генеральний секретар НАТО (1995-1999); Йошка Фішер, Віце-канцлер Німеччини (1998-2005); Білл Клінтон, 42-й Президент США; Шимон Перес, 9-й Президент Ізраїлю; Тоні Блер, Прем’єр-міністр Великобританії (1997–2007); Домінік Стросс-Кан, директор-розпорядник МВФ (2007-2011); Мічіо Каку, професор теоретичної фізики ім. Генрі Семата; Джиммі Вейлз, засновник Вікіпедії та фонду Вікімедіа; Томас Фрідман, журналіст New York Times, трикратний лауреат Пуліцерівської премії; Кондоліза Райс, 66-й Державний секретар США та інші.

Студенти найбільшої загальнонаціональної стипендіальної програми Завтра.UA та стипендіати міжнародної освітньої програми Всесвітні студії Фонду Віктора Пінчука регулярно відвідують публічні лекції світових лідерів у Києві, де вони дізнаються про глобальні перспективи та надихаються для власних починань. 

закрити