Публічні лекції

Стипендіати програми Завтра.UA взяли участь у публічній лекції 50-го Спікера Палати представників США Ньюта Гінгріча

16 травня 2017 року, на запрошення Фонду Віктора Пінчука, 50-й Спікер Палати представників США Ньют Гінгріч прочитав публічну лекцію на тему «Куди рухаються Сполучені Штати і що це означає для України?». Слухачами лекції стали понад 400 українських студентів, наукових працівників та лідерів думки, а також стипендіати та випускники програм Фонду «Всесвітні студії» та «Завтра.UA".

У своїх ремарках Ньют Гінгріч згадав позицію Президента США Дональда Трампа щодо ситуації навколо українсько-російських відносин: «Я думаю, багато кого турбувало те, що Трамп говорив добре про Путіна, і що він може стати людиною, яка зрадить Україну чи кине її напризволяще. Я думаю, тепер вже зовсім зрозуміло, що це не так. Він хотів би знайти спосіб прориву в стосунках з Путіним, якби Путін погодився бути частиною нормального суспільства. Але це вимагало б від Путіна відмови від Криму та виведення військ з Східної України».

«Дональд Трамп дуже хоче знайти спосіб забезпечити мирне рішення на Сході України. Як він цього досягне – я не зовсім уявляю. Але вони збирають зараз дуже розумну команду стратегів. Ці люди працюють з цими проблемами щодня, вони дуже рішуче налаштовані. Я вважаю цю команду найкращою в царині національної безпеки», – сказав Ньют Гінргріч.

Спікер Гінгріч також наголосив, що успішна Україна допоможе створити вільне суспільство у Росії. Він пояснив, що вільна Україна, що процвітає, надихатиме російських громадян прагнути цих стандартів.

Звертаючись до молоді в аудиторії, Спікер Гінгріч сказав: «Якщо ви прагнете бути успішним лідером, вам варто дослухатись до людей навколо вас. Ви маєте вчитись в них. Якщо ви дослухаєтесь і вчитесь у них, ви допоможете їм. Коли ви їм допоможете, вони будуть просити вас бути лідером».

Наостанок Ньют Гінгріч пояснив, чому Дональд Трамп переміг на президентських виборах: «Американцям набридли традиційні політики. Його обрали заради змін, і він здійснює процес змін». Він додав також, що Дональд Трамп «відрізняється – він не думає, як інші, він не поводиться, як інші, він не вписується в правила».

Модератором дискусії виступив бізнесмен та філантроп Віктор Пінчук, який запропонував майбутнім лідерам України сформулювати власні меседжі, які б пан Гінгріч міг донести до США. Запитання студентів стосувались ролі прав людини в міжнародній політиці США, відносин між США та Україною, глобального потепління, пропаганди та інших тем.

Крім того, Ньют Гінгріч зустрівся з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, а також з українськими реформаторами.

У рамках проекту «Публічні лекції», починаючи з 2006 року, Фонд Віктора Пінчука регулярно запрошує до України провідних мислителів, політиків та громадських діячів, щоб обговорити виклики, що постають перед світом та Україною. Організація такого діалогу між світовими лідерами та українськими студентами дозволяє Фонду уже впродовж десятиріччя робити внесок у виховання нового покоління відповідальних лідерів.

У попередні роки із лекціями, зокрема, виступили Френсіс Фукуяма, професор міжнародної політекономії Університету Джонса Гопкінса; Мухаммад Юнус, Лауреат Нобелівської премії миру 2006 р.; Джеймс Вулфенсон, 9-й Президент Світового банку; Колін Пауелл, 65-й Державний секретар США; Хав’єр Солана, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки (1999-2009) та Генеральний секретар НАТО (1995-1999); Йошка Фішер, Віце-канцлер Німеччини (1998-2005); Білл Клінтон, 42-й Президент США; Шимон Перес, 9-й Президент Ізраїлю; Тоні Блер, Прем’єр-міністр Великобританії (1997–2007); Домінік Стросс-Кан, директор-розпорядник МВФ (2007-2011); Мічіо Каку, професор теоретичної фізики ім. Генрі Семата; Джиммі Вейлз, засновник Вікіпедії та фонду Вікімедіа; Томас Фрідман, журналіст New York Times, трикратний лауреат Пуліцерівської премії; Кондоліза Райс, 66-й Державний секретар США; Девід Камерон, Прем’єр-міністр Об’єднаного королівства Великобританії та Північної Ірландії (2010-2016) та інші.

Студенти найбільшої загальнонаціональної стипендіальної програми Завтра.UA та стипендіати міжнародної освітньої програми Всесвітні студії Фонду Віктора Пінчука регулярно відвідують публічні лекції світових лідерів у Києві, де вони дізнаються про глобальні перспективи та надихаються для власних починань. 

закрити