Статті

Проект «Заповідник-2009» стипендіатів програми «Завтра.UA» реалізовано у чотирьох областях України

Наприкінці серпня поточного року стипендіати Програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука завершили реалізацію проекту «Заповідник-2009». Протягом літа 55 волонтерів з усіх регіонів України працювали на таких об’єктах: Національний природний парк «Гомільшанські ліси» на Харківщині, Хустський замок на Закарпатті, Білгород-Дністровська фортеця в Одеській області та Свіржський замок на Львівщині.

В рамках проекту стипендіати прибирали сміття, викорчовували рослини, що руйнують старовинні будівлі, та займались благоустроєм прилеглих до пам’яток територій. Крім того, волонтери проводили опитування громадської думки щодо проектів з відродження культурних пам’яток та вели просвітницьку діяльність серед відвідувачів щодо збереження об’єктів природно-заповідного та історико-культурного фондів країни.

Результати опитування продемонстрували, що жителі прилеглих населених пунктів та відвідувачі туристичних місць готові брати участь в реалізації подібних соціальних проектів. Дирекція Національного природного парку «Гомільшанські ліси» збирається використовувати отримані дані для стратегічного планування рекреаційного та виховного напрямків своєї діяльності.

Ольга Сахневич, стипендіатка програми «Завтра.UA»: «Під час участі в проекті «Заповідник-2009», ми мали можливість не лише облагородити пам’ятки архітектури, але й розвиватись: духовно, фізично та інтелектуально. Це чудова нагода для молодих людей проявити свою активну життєву позицію, та самим вирішувати, в якій країні жити».

Валерій Вакарюк, віце-президент Фонду Віктора Пінчука: «Такі проекти як «Заповідник» є важливою складовою програми «Завтра.UA», адже вони спонукають молоде покоління до активних дій, вчать більш уважно ставитись до навколишнього середовища та до країни в цілому».

«Заповідник» – соціальний проект, який здійснюється силами стипендіатів Програми “Завтра.UA” Фонду Віктора Пінчука. Основними завданнями проекту є покращення екологічної ситуації у визначних культурно-історичних місцях, благоустрій музеїв та заповідників, а також привернення уваги громадськості до проблем пам’яток історії та культури України. Участь стипендіатів у цьому проекті є добровільною. Фонд покриває витрати на проїзд, проживання та харчування учасників проекту.

У 2007-08 роках проект «Заповідник» було реалізовано у таких місцях, як:

Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав”, м. Переяслав-Хмельницький;
Національний історико-архітектурний заповідник “Кам’янець”, м. Кам’янець-Подільський;
Національний музей-садиба М.І.Пирогова, м. Вінниця;
Державний історико-культурний заповідник, м. Дубно;
Історико-архітектурний пам’ятник “Білгород-Дністровська фортеця”, м. Білгород-Дністровський.

Фільм присвячений реалізації проекту «Заповідник-2009» в Національному природному парку «Гомільшанські ліси» можна знайти за посиланням: http://pinchukfund.org/zavtra/uk/video/

Фотогалерея проекту: http://pinchukfund.org/zavtra/uk/photo-gallery/

закрити