Статті

Директор Інституту міжнародної економіки Петерсона Фред Бергстен розповів українським студентам «Як повернути світову економіку на правильний шлях»

У п’ятницю, 18 листопада Фонд Віктора Пінчука провів Публічну лекцію за участі доктора Фреда Бергстена (Fred Bergsten), директора Інституту міжнародної економіки Петерсона (Peterson Institute for International Economics). Тема лекції, яку прочитав відомий американський економіст, називалась «Як повернути Світову Економіку на правильний шлях?» (HowtoGettheGlobalEconomyBackonTrack)”.

Захід проходив в головній залі Дипломатичної академії України. Слухачами лекції стали понад 300 людей, серед яких стипендіати програми Фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA», обрані студенти найкращих ВНЗ України, українські експерти та інші.

Розпочинаючи свою лекцію доктор Бергстен зазначив, що сьогодні «світ складається з двох половин: одна – це країни, що формуються і розвиваються, мають 6% економічного росту; інша – багаті індустріальні країни з 2% зростанням, що становить 4% в середньому по світу. Але це дві різні половинки. Україна ж знаходиться десь між ними».

Говорячи про Україну, доктор Бергстен перерахував основні уроки в економічній політиці, які вона має засвоїти, аби потрапити до числа лідируючих економік: «Україна має глобалізувати економіку, адже жодна країна в історії не досягала успіху в економічному розвитку без активної участі у світовій економіці. Дехто намагався – нацистська Німеччина, Радянський Союз, в даний час – Північна Корея та Куба. Але всіх їх спіткала невдача. Навіть за наявності великої кількості ресурсів, інтелекту, робочої сили. Щоб бути успішним потрібно глобалізуватися. Одна з причин для цього є те, що ви маєте бути спроможними залучати вільні міжнародні інвестиції у вашу економіку, які за собою приведуть найсучасніші технології, ефективне управління, маркетингові операції. Капітал – це не найголовніше. Якщо ваші справи йдуть доволі добре, ви зможете акумулювати капітал. Але вам потрібний досвід, який мають винятково глобальні маркетингові мережі завдяки корпораціям, які орієнтуються на міжнародний ринок і працюють на глобальному рівні».

Щодо розвитку самої Європи, Фред Бергстен спрогнозував, що «єврозона подолає свої проблеми і почне відновлюватися і справді зміцнить свої економічні показники, виходячи з кризи протягом наступних кількох років. І якщо я правий стосовно того, що США і надалі не буде справлятися зі своїми проблемами, то через два-три роки, можливо, ми отримаємо ситуацію протилежну сьогоднішній, коли євро стане стрімко зміцнюватися, а долар стрімко слабшатиме і економічні ситуації поміняються місцями. Це, окрім всього іншого, могло б стати джерелом нового ринкового тиску, який змусив би США (як змушені європейці зараз) серйозно підійти до основних економічних проблем країни та зробити щось, аби привести цей будинок до ладу».

Крім того, видатний економіст спрогнозував зростання ринків країн, що розвиваються, і навіть прискорення їх шляху до світового економічного лідерства. «Їх частка у світовій економіці зростає на два-три відсотки щороку по кожному пункту. Про США традиційно говорили, що якщо США застуджується, то решта світу хворітиме на запалення легень. Цей вислів вже не відповідає дійсності, а навіть навпаки – тепер якщо Китай застуджується, то решта з нас захворіє на пневмонію, адже найбільший двигун глобального зростання не буде спроможний надавати достатньої допомоги».

Інститут Петерсона, який з моменту його створення в 1981 році очолює Фред Бергстен, наразі найбільша дослідницька установа в Сполучених Штатах, що займається міжнародними економічними проблемами. Інститут називають «найвпливовішим мозковим центром на планеті».

Фред Бергстен – найбільш цитований економіст у світі за восьмирічний період з 1997 до 2005 року. За версією Fidelity Investment’s Worth він зайняв 37 позицію в рейтингу топ-50 тих, «Хто дійсно рухає ринки?», а видання USA Today назвало його «одним з десяти людей, які можуть змінити ваше життя», поставивши його в один ряд з винахідником «всесвітньої павутини» та вченим, що встановив факт руйнування озонового шару. Бергстен був удостоєний премії Держдепартаменту США, нагороди за виключні заслуги від міністерства фінансів США, а також ордена Почесного Легіону від уряду Франції та отримав звання почесного члена Китайської академії соціальних наук.

Організація подібного відкритого діалогу лідерів та експертів високого рівня – внесок Фонду в формування в Україні нового покоління відповідальних лідерів. Вже п’ятий рік поспіль Фонд Віктора Пінчука регулярно проводить зустрічі відомих економістів, політиків та громадських діячів з українською аудиторією для обговорення сучасних викликів, що стоять перед Україною та світом.

Раніше з публічними лекціями виступали Нобелівський лауреат з економіки 2003 року Роберт Енгл; професор міжнародної економіки Університету Джона Хопкінса доктор Френсіс Фукуяма; співавтор підручника «Мікроекономіка» Роберт Піндайк; 9-й президент Світового Банку Джеймс Вульфенсон; лауреат Нобелівської премії світу 2006 року доктор Мухаммед Юнус; 65-й державний Секретар США Колін Пауелл; Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки (1999-2009) та Генеральний секретар НАТО (1995-1999) Хав’єр Солана; екс-віце-канцлер Німеччини Йошка Фішер; 42-й Президент США Вільям Джефферсон Клінтон; Президент Ізраїлю Шимон Перес; колишній прем’єр-міністр (1997-2007 рр.) Великобританії Тоні Блер та інші.

закрити