Історії успіху

Андрій Маранов

Андрій Маранов
Андрій Маранов

Андрій Маранов

Лікар-хірург онколог, керівник проєкту Just Save Life, медичний аналітик, науковець, засновник медичного стартапу.

Більше про стипендіата

Андрій Маранов практикуючий хірург та вже кілька років керує організацією Just save life. Андрій має на меті розповісти українцям про симптоми інсульту, щоб зменшити смертність та негативні наслідки для тих, хто одужує, попередити захворювання. Тема інсультів була обрана не даремно, адже це, з одного боку, найперша причина інвалідизації в Україні та друга причина смертності, однак це і дуже особиста для нього та команди історія. Наприклад, у Андрія саме від інсульту померла мама, і напад трапився під час перебування Андрія  на Європейському з’їзді кардіохірургів.

В рамках проєкту команда активно розповідає про: ознаки інсульту та його наслідки під час флешмобів у соціальних мережах та організованих ними заходів, проводить тренінги з надання першої медичної допомоги та домедичної допомоги для цивільних про надання допомоги пораненим в умовах бойових дій на основі військового протоколу ТССС, про зупинку масивних кровотеч, накладання турнікету та тампонування на муляжах та інше необхідне наразі для збереження людського життя.

Станом на другу половину 2024 року, з початку року проєкт охопив більше 2 млн українців. “Минулого року ми були запрошені на зустріч-звітування голови Національної служби здоров’я України пані Наталії Гусак, де було зазначено, як один з їх ключових KPI – охоплення, якщо не помиляюсь, 1,4 млн українців у 2023 році. Ми прийняли це як дороговказ і приємно, що уже зараз органічно, без жодної реклами ми змогли охопити уже майже в 1,5 рази більше українців за неповний рік до такої вузькоспеціалізованої теми, як профілактика, раннє розпізнавання інсультів, основи здорового способу життя тощо. Але це безперечно не про конкуренцію, а про взаємопосилення і нам приємно, що ми можемо допомагати у меседжах НСЗУ, ключовій організації, яка безпосередньо впливає на надання медичних послуг” – зазначив Андрій Маранов, керівник Just Save Life.

Just Save Life використовують різноманітні майданчики для донесення корисних знань про здоров’я до українців. Наприклад, Facebook проєкту має більше 9 тисяч підписників. Також засновники проєкту не забувають про офлайн активності та регулярно проводять тренінги з домедичної допомоги як в Києві, так і в інших містах (Рівному, Черкасах, Вінниці тощо). На тренінгах навчають як розпізнати симптоми інсульту та інфаркту, як допомогти людині у біді тощо. Тренінги тривають більше 4 годин, а охочих значно більше, ніж доступних місць. 

Команда проєкту розробила перший в Україні телеграм бот для знаходження найближчої лікарні для безкоштовного лікування інсульту – Just save life ІНСУЛЬТ, Пошук лікарні. Наразі команда готує до запуску не менш важливий ресурс – бот, де знаходитиметься інформація про симптоматику та раннє розпізнавання інфаркту.

Команда активно реалізує проєкти разом з провідними українськими організаціями такими як Міністерство охорони здоров’я України, НСЗУ, БФ “Пацієнти України”, “Інтерньюз-Україна”, провідними інсультними організаціями України та світу. Також команда Just Save Life розвиває міжнародні партнерства. Саме так в українців з’явився доступ до додатку Stroke Riskometer, який дає оцінку особистного ризику інсультів та серцевосудинних захворювань. Додаток офіційно схвалений World Stroke Organization, надає персоніфіковані рекомендації по профілактиці та зниженню ризику інсульту. Додаток доступний абсолютно безкоштовно українською для iOS та Android.

закрити