Історії успіху

Іван Дарій

Іван Дарій
Іван Дарій

Іван Дарій

Лікар-невролог, інтервенційний нейрорадіолог, лікар фізичної та реабілітаційної медицини, капітан медичної служби ЗСУ, кавалер ордена Данила Галицького, доктор філософії за спеціальністю «Медицина» (кандидат медичних наук), організатор та керівник мультидисциплінарної реабілітаційної команди «Байрактар», інсультної служби та інтервенційної нейрорадіології Військово-медичного клінічного центру Північного регіону.

Більше про стипендіата

Вже у другий день повномасштабного вторгнення Іван став лікарем-добровольцем у військовому госпіталі в м. Харків, 11 березня 2022 року  мобілізувався до лав ЗСУ військовим лікарем у званні молодший лейтенант й наразі є старшим ординатором неврологічного відділення, керівником мультилисциплінарної реабілітаційної команди, інсультної служби та інтервенційної нейрорадіології. 

За цей час він створив мультидисциплінарну реабілітаційну команду (дата заснування – 16 березня 2022 рік), яка надає ранню реабілітацію  пораненим бійцям та військовослужбовцям з патологіями нервової системи, починаючи з реанімації. Наразі в команді вже є більше 25 спеціалістів. «За два роки повномасштабної війни ми створили три новітніх служби на базі нашого неврологічного відділення: мультидисциплінарна реабілітаційна команда, інсультна служба та інтервенційна нейрорадіологія», – каже Іван.

За цей час у команди зʼявилася стаціонарна реабілітація, в реабілітаційний процес впроваджено іпотерапію, каністерапію, реабілітаційну стрільбу з лука, симуляційний центр по керуванню дронами.

Також ця ініціатива стала інкубатором реабілітаційних спеціалістів, який надає знання та досвід іншим лікарям і спеціалістам. Реабілітаційна команда «Байрактар» за ці роки надала більше  25 тисяч реабілітаційних сесій та консультацій. Іван продовжує особисто оперувати і вже прооперував десятки людей, є співавтором книги «Військово-польова неврологія» та навчального посібника «Струс головного мозку (легка закрита черепно-мозкова травма)» – методичні поради у неврології війни, та продовжує боротись разом з командою за життя та здоров’я кожного, хто потребує такої допомоги.

За значний особистий внесок у розбудову України, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові Президент України нагородив Івана орденом Данила Галицького, Валерій Залужний нагородив нагрудним знаком «Срібний хрест». У квітні 2024 р. Івану було присвоєно військове звання капітана медичної служби ЗСУ.

З 2015 року активний учасник стипендіальної програми “Завтра.Ua”, з 2020 року – оцінювач конкурсантів, з 2022 року – експерт оцінки стипендіальної програми “Завтра.Ua”.

закрити