Історії успіху

Світлана Вертола

Світлана Вертола
Світлана Вертола

Світлана Вертола

Дитяча та підліткова письменниця, засновниця літературно-мистецького проекту «Твоя поетична листівка»

Більше про стипендіата

Світлана – дитяча та підліткова письменниця. Авторка дитячих та підліткових книжок: «Лель», «Свин та Гусак – друзі навспак» та ін.; співавторка книжок «Приготуй мені гарячого глінтвейну», «Рятуйте! Мене примушують читати», «Мандрівний вітер», «Сусіди. Стіни чують все», «Щасливі вчасно». Три книги Світлани адаптовані Шрифтом Брайля: “Лель”, “Рятуйте! Мене примушують читати!” та “Вишивала я сорочку”.

Її книга «Юна. Війна» ввійшла у топ найкращих книжок 2022 року від PEN Ukraine, а книга «Очі з чорного дзеркала», в якій розміщено історію Світлани «Сірі коси незнайомки» стала третьою найкращою книгою ВЦ «Академія» на думку відвідувачів Книжкового Арсеналу, а книга «Свин та Гусак – друзі навспак»  – одною з п’яти найбільш продаваних книг видавництва «Відкриття».

Світлана видає багато книжок у співавторстві з українськими письменниками (-цями): “Казкарня “Оце кухня!” (двох частин), “Демони бажань”, “Адвент сторіс: В очікуванні Різдва”, “Чаросвіт. Тварини Червоної книги України” та інших.

Стала фіналісткою поетичного Конкурсу військової поезії пам’яті Гліба Бабіча й Конкурсу воєнної короткої прози від видавництва «Білка», завдяки якому її поезія «Може б оце наліпити вареників, передати на фронт?» увійшла в збірку творів «Альманах 2022».

Світлана – засновниця літературно-мистецького проєкту «Твоя поетична листівка». В рамках проєкту вже більше 7 років з’являються листівки із поезіями на обороті, які популяризують українську літературу, нових молодих авторів, ілюстраторів.

Окрім паперових книжок, творчість Світлани також є і в діджитал форматі. Світлана є співавторкою двох електронних благодійних книг: “Іграшкова скриня” та “No putin-no cry”,  а також авторкою аудіоказки “Паперові човники”. Окрім цього, Світлана створює буктрейлери – короткі відео за мотивами книги, які інтригують та мотивуюють її прочитати. Зокрема, Світлана перемогла у конкурсі буктрейлерів від видавництва «Смолоскип», змонтувавши буктрейлер на книжку Мартина Якуба «Мертві моделі». Також багато книжок та творів Світлани мають власні буктрейлери (“Сірі коси незнайомки” зі збірки “Очі з чорного дзеркала”, збірка для дітей “Мандрівний вітер”, де Світлана є співавторкою; “Юна. Війна”).

закрити