Статті

Астронавтка Хайдемарі Стефанишин-Пайпер прибула в Україну для участі у церемонії нагородження переможців стипендіальної програми «Завтра.UA»

Астронавтка НАСА Хайдемарі М. Стефанишин-Пайпер, перша українка, яка побувала у космосі, 28 січня 2007 року прибула в Україну на запрошення українського бізнесмена та мецената Віктора Пінчука. Це її перший візит в Україну.

В аеропорту Бориспіль почесну гостю зустрічали посол США в Україні Вільям Б. Тейлор, перший  космонавт незалежної України Леонід Каденюк та інші.

У межах візиту пані Стефанишин-Пайпер відвідає Київ, Львів та Львівську область. Метою приватного візиту пані Стефанишин-Пайпер до Львівської області є відвідування своєї історичної батьківщини. Вона відвідає села Новий Яричив та Якимів Кам’янка-Бузького району. В Якимові народився батько астронавтки Михайло Стефанишин.

31 січня вона разом із всесвітньо відомим письменником Пауло Коельо буде почесною гостею на урочистій церемонії нагородження переможців стипендіальної програми Фонду Віктора Пінчука – «Завтра.UA». Церемонія відбудеться в авіаційному комплексі ім. Антонова. Хайдемарі Стефанишин-Пайпер також візьме участь у прес-конференції з нагоди завершення першого етапу програми «Завтра.UA».

Напередодні в Давосі (Швейцарія) американська астронавтка українського походження була учасницею традиційної ланч-конференції з питань розвитку України, яку в рамках Всесвітнього економічного форуму організовують Фонд Віктора Пінчука та корпорація «Інтерпайп».

Хайдемарі М. Стефанишин-Пайпер народилася в м. Сент Пол (штат Міннесота). В 1984 р. закінчила Массачусетський технологічний інститут, а в 1985 р. отримала ступінь магістра наук. Займала різні посади у ВМС США. У 1996 р. була відібрана кандидаткою в астронавти. У вересні 2006 р. брала участь в космічному польоті як фахівець польоту, провела 12 днів в космосі, з яких 13 годин 8 хвилин провела у відкритому космічному просторі на міжнародній космічній станції.

«Завтра.UA» – це перший широкомасштабний освітній проект в Україні, спрямований на відбір найталановитіших  студентів, яким буде надана фінансова підтримка та створені умови для продовження навчання і майбутньої кар’єри.

Фото Хайдемарі М. Стефанишин-Пайпер можна знайти за лінком:
http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/shuttle/sts-115/hires/jsc2003e30910.jpg

закрити