Статті

2-й Молодіжний форум «ЗАВТРА.UA» зібрав у Києві понад 300 кращих студентів України

У Києві завершив свою роботу 2-й Молодіжний форум загальнонаціональної стипендіальної програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука, що проходив з 16 по 19 травня 2009 року. Подія зібрала 318 кращих студентів України — переможців цьогорічного відбіркового конкурсу «Завтра.UA», до яких приєдналися стипендіати минулих років.

Однією із головних задач Форуму цього року стало стимулювання громадської активності студентів та залучення талановитої української молоді до соціальних ініціатив, спрямованих на розвиток країни та суспільства. Тож, стипендіати розробляли соціальні проекти в таких галузях, як культура, освіта та наука, спорт та здоровий спосіб життя, екологія, соціальна та психологічна підтримка дітей та підлітків.

В ході роботи Форуму стипендіатами було розроблено понад 20 соціальних проектів, 7 з яких було допрацьовано та фіналізовано спільно з відомими успішними українцями: партнерами стипендіатів «ЗАВТРА.UA» стали Святослав Вакарчук, Павло Гудімов, Кирило Дмітрієв, Віталій Кличко, Андрій Курков, Лілія Подкопаєва, Олег Скрипка та Сергій Тигіпко. Під час представлення проектів на фінальній церемонії гості Форуму зголосились підтримати реалізацію спільно розроблених ініціатив.

В галузі екології був представлений проект групи за участі фінансиста Сергія Тигіпко «Оазис», який передбачає створення екологічних оазисів в промислових зонах та житлових масивах міст України, благоустрій берегів річок та створення екостежок в заповідних місцях країни.

У сфері освіти було представлено два проекти. Група, учасником якої став музикант Святослав Вакарчук, презентувала проект «Пара» — концепцію інформаційного порталу, на якому розміщуватимуться відео з лекціями кращих викладачів вищих навчальних закладів України. Доступ до лекцій отримають всі бажаючі. Розроблений за участі фінансиста Кирила Дмітрієва проект «Хочу-можу» передбачає розробку інформаційного порталу для школярів та студентства. Портал пропонуватиме корисну інформацію про освіту в Україні та за кордоном, можливості участі в освітніх програмах та проектах, отримання грантів на навчання.

Серед інших ініціатив, а саме у галузі культури, — проект «Антистереотип», розроблений студентами спільно з Олегом Скрипкою та покликаний через Інтернет представити культурно багату Україну, якій є чим пишатись. Інша група, в якій працював музикант Павло Гудімов, презентувала проект «Karton.ua» — ідею сайту, що представляє культурну карту України, завдяки якій стане можливим дізнатись про культурні події по всій країні та організувати культурні заходи в різних регіонах.

З метою популяризації спорту та здорового способу життя група під проводом громадського діяча Лілії Подкопаєвої представила проект «Халява-спорт», спрямований на розвиток здоров’я сім’ї та школярів: створення інформаційного веб-порталу, робота з дітьми та їх батьками у зонах відпочинку, а також проведення майстер-класів і показових виступів успішних спортсменів.

Студенти, які працювали з письменником Андрієм Курковим, представили одразу три проекти з соціальної допомоги дітям-сиротам та дітям з вадами здоров’я — «Дитя-майбуття», «Голос серця», та «Літня школа», що реалізуватимуться у Харкові, Львові та Рівному відповідно.

«Цей форум має стати для вас стартовою точкою, початком відліку вашого професійного та суспільного життя, вашого нового підходу та усвідомлення важливості вашої ролі у формуванні майбутнього України. Зараз ви створюєте не своє «Сьогодні», ви створюєте наше спільне «Завтра», — сказав Віктор Пінчук, звертаючись до студентів під час їх зустрічі, що відбулась в останній день Форуму в PinchukArtCentre.

Сергій Тигіпко: «Я вважаю, що такі неординарні проекти — це великий плюс, оскільки вони дають цим молодим людям можливість відбутись, запропонувати якісь ініціативи, обмінятись інформацією, дізнатись багато нового, підтримати один одного. Це надважливий проект, і тут зібралась дуже цікава молодь. Я провів із стипендіатами лише кілька годин, але в таку небайдужу, сильну, розумну аудиторію можна одразу закохатись».

Святослав Вакарчук: «На мою думку, тренінг по-справжньому спрацював. Сподіваюсь, проект, який ми розробили, матиме логічне продовження. Мені було дуже приємно не виступати тут в ролі людини, яку слухають, а працювати в команді разом із стипендіатами. Їх було п’ятдесят, а я був п’ятдесят першим. Це відчуття перебування в команді з молодими талановитими людьми мене дуже надихнуло».

Цього року конкурс для участі у Стипендіальній програмі «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука проводився вже втретє.

У ньому взяли участь близько 1500 студентів з понад 100 вищих навчальних закладів України 4-го рівня акредитації. В результаті відбору, що проходив у три відбіркових тури, стипендіатами програми стали 318 студентів. Таким чином конкуренція склала 5 чоловік на місце. Цього року програма охопила всі регіони України і були представлені всі наукові напрямки, затверджені до викладання в ВНЗ України. Протягом року всі стипендіати «Завтра.UA» отримуватимуть щомісячну стипендію у розмірі 942 грн.

закрити