Статті

Звіт про соціальну діяльність стипендіатів Програми «Завтра.UA» протягом літа 2010 року

Протягом літа 2010 року стипендіати Програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука продовжили реалізацію існуючих соціальних проектів, серед яких: «Заповідник-2010» і «Всеукраїнська аграрна літня школа-2010», та провели перші заходи в рамках чотирьох нових проектів, а саме: «Мистецька Майстерня», «Здорове.UA», «Завтра-Вебінар» та «3 С».

В рамках проекту «Заповідник-2010» понад 60 волонтерів працювали на таких об’єктах: Державний історико-культурний заповідник «Буша» у Вінницькій області, Білгород-Дністровська фортеця в Одеській області, Національний природний парк «Гомільшанські ліси» на Харківщині та Хотинська фортеця в Чернівецькій області.

Протягом літа стипендіати прибирали сміття, викорчовували рослини, що руйнують залишки старовинних будівель, та займались благоустроєм прилеглих до пам’яток територій. Крім того, волонтери проводили анкетування серед місцевого населення і туристів з метою подальшої оптимізації роботи співробітників зазначених об’єктів та вели просвітницьку діяльність направлену на збереження об’єктів природно-заповідного та історично-культурного фондів країни. В ході реалізації проекту у Білгород-Дністровській фортеці стипендіати також провели майстер клас з українського народного мистецтва для дітей одного з дитячих будинків міста.

В проекті «Всеукраїнська аграрна літня школа-2010», підготовленим та проведеним стипендіатами “Завтра.UA”, взяли участь 17 студентів четвертих курсів таких аграрних ВНЗ України: Харківський національний аграрний університет імені В.В. Докучаєва, Миколаївський державний аграрний університет, Сумський національний аграрний університет, Національний університет природокористування і біоресурсів України, Львівський національний аграрний університет.

Протягом семиденного інтерактивного курсу 12-18 липня 2010р. студенти-аграрії відвідали агропромислове підприємство «МРІЯ ЦЕНТР» (Тернопільська обл.), що спеціалізується на вирощуванні високоякісної сільськогосподарської продукції, де ознайомилися з процесом роботи та технологіями, що застосовуються на виробництві. Крім того вони прослухали курс лекцій з агрономії, менеджменту підприємства, роботи з митницею, землевпорядкування та кадастру, а також виконали ряд практичних завдань на закріплення отриманих знань. Заняття провели спеціалісти профільних університетів та агропромислових підприємств.

В червні стипендіати розпочали реалізацію соціального проекту «Завтра-Вебінар», в рамках якого відбулося два заходи: перший онлайн-семінар на тему «Ефективне управління власним часом» та другий онлайн-семінар – «Соціальний інтелект: що це таке і чому це важливо для досягнення своєї мети».

Також, влітку 2010 року відбувся перший тренінг-семінарі проекту «3 С» (Спільнота Свідомого Спілкування). Основний зміст проекту полягає в організації мережі майданчиків для спілкування інтелектуальної молоді, завданням якого є пошук нових ідей, спільних інтересів, шляхів вирішення актуальних проблем сучасності, збагачення одне одного знаннями та досвідом. Майданчики «3 С» – місце проведення майстер-класів, тренінгів і зустрічей з цікавими та успішними людьми.

Ініціаторами розробки проекту «3 С» стали випускники семінару «Відповідальне Лідерство», проекту «Аспен – Україна», мета якого – формування середовища для ефективної комунікації українських лідерів, що реалізується Фондом Віктора Пінчука у співпраці з Інститутом ASPEN (США), МФ «Відродження» та випускниками попередніх семінарів «Аспен – Україна». Проект «3 С» був доопрацьований на 3-му Молодіжному форумі програми «Завтра.UA» разом із стипендіатами у травні 2010.

В першому тренінг-семінарі, метою якого було знайти та підготувати регіональних координаторів, які мають бажання долучитись до безпосередньої розбудови Спільноти Свідомого Спілкування, взяли участь 25 молодих людей із 10 областей України, серед яких 9 стипендіатів «Завтра.UA.

Цього літа стипендіати також провели перші два освітні заходи в рамках проекту «Мистецька Майстерня», спрямованого на популяризацію українського мистецтва серед дітей шляхом проведення майстер класів з різних видів народного мистецтва в школах та літніх таборах.

Перший майстер клас відбувся в дитячому таборі «Дружба» міста Долина Івано-Франківської області, другий – у таборі індіго-клубу «Іріс» Черкаської області. В рамках заходів стипендіати знайомили дітей з українським народним мистецтвом, навчали старовинній техніці вишивання – зволіканню, виготовленню витинанок, традиційних писанок, ляльок-мотанок з сіна та листя кукурудзи, дерев’яних будиночків та прикрас, декоруванню пляшок, кобзарюванню, а також бойовому гопаку.

Крім того, студенти реалізували перший захід в рамках розробленого ними проекту «Здорове.UA», направленого на об’єднання стипендіатів програми, пропагування здорового способу життя, ознайомлення з традиціями та історією міст України. В рамках реалізації першого етапу проекту стипендіати здійснили сходження на найвищу гірську точку України – Говерлу. У заході взяли участь 11 студентів, але через погодні умови вершини дістались лише 4 чоловіки.

Проекти «Здорове.UA» та «Мистецька Майстерня» були розроблені та презентований стипендіатами в ході роботи 3-го Молодіжного форуму стипендіальної програми «Завтра.UA», що проходив з 17 по 20 травня 2010 року у Києві.

Крім того, в рамках реалізації Програми підтримки індивідуальних ініціатив учасників Стипендіальної прогами «Завтра.UA» Фонд Віктора Пінчука підтримав проекти 6 стипендіатів, серед яких: здобуття міжнародної актуальної освіти, стажування та участі у міжнародних конференціях в Великобританії, Російській Федерації, Султанаті Оман, Чеській Республіці.

закрити