Статті

Завершився пілотний етап проекту «PROF-zavtra: у пошуках твоєї професії» стипендіатів програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука

Завершився пілотний етап проекту стипендіатів програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука «PROF-zavtra: у пошуках твоєї професії», метою якого є інформування школярів 10-х класів про актуальний стан ринку праці в Україні.

У березні в рамках інформаційно-тренінгової програми волонтери з Києва, Харкова та Донецька відвідали київську школу №37 та ознайомили школярів з питанням професійного вибору, представили статистичні дані та результати експертних інтерв’ю щодо ситуації на сучасному ринку праці, а в межах практичної частини провели командні профорієнтаційні ігри.

Олександра Дейнеко, волонтер проекту, Харківський національний університет: «Працюючи над структурою та змістом нашого тренінгу, ми намагалися об’єднати формат активної лекції, представляючи школярам статистичні дані щодо ринку професій та результати інтерв’ю з експертами; семінару, ставлячи перед аудиторією питання щодо престижних професій сьогодення та звертаючись до життєвого досвіду школярів; а також командних ігор для глибинного індивідуального осмислення наведеної проблематики».

Олександра Гончарова, волонтер проекту, Київський національний університет: «Особливістю програми тренінгів став акцент не тільки на профорієнтаційних питаннях, але й на значенні вибору професії для кожної людини та суспільства в цілому. Під час роботи в групах ми ознайомилися з поглядами школярів та намагалися дати практичні поради. Наші особисті приклади були цікавими для аудиторії. В мене було відчуття, що в класі я не просто лектор, тому я намагалася стати другом для школярів, поділитись з ними власним досвідом, та, сподіваюсь, вони сприйняли мене так само».

Юлія Кисельова, волонтер проекту, Донецький національний технічний університет: «Готуючись до реалізації проекту я не була впевнена, чи все пройде досить гладко. 15-16 років, а саме такою була наша цільова аудиторія – це той вік, коли всі зовнішні повчання сприймаються негативно, але я була приємно здивована зацікавленістю як з боку школярів, так і вчителів. Усі учні були активними учасниками процесу, а після тренінгів «засипали» нас питаннями щодо вибору життєвого шляху та актуальності тієї чи іншої професії. Сподіваюсь, наша програма допоможе школярам більш ґрунтовно підійти до вибору професійного майбутнього та повірити в свої можливості».

Для інформаційної підтримки проекту волонтери заохотили школярів долучитися до спеціально створеної групи в соціальній мережі «ВКонтакте».

Також, на сайті стипендіальної програми «Завтра.UA» (zavtra.in.ua) в розділі «Фотогалерея» розміщено фото звіт реалізації проекту.

Зважаючи на те, що проблема профорієнтації є актуальною для сучасних старшокласників та керівників шкіл, волонтерами вже заплановано проведення другого етапу проекту в середині квітня у м. Харків.

закрити