Статті

В рамках візиту до Дніпропетровську лауреат Нобелівської премії професор Дан Шехтман зустрівся зі стипендіатами програми «Завтра.UA»

В рамках візиту до Дніпропетровську лауреат Нобелівської премії з хімії 2011 року, відомий ізраїльський фізик та хімік, професор Дан Шехтман (Dan Shechtman) зустрівся з дніпропетровськими студентами та стипендіатами «Завтра.UA».

Лекція, з якою нобелівський лауреат виступив перед аудиторією в понад 50 молодих людей, в першу чергу торкалась дослідження квазі-кристалів, але також тісно перепліталась з історією життя та професіональною діяльністю професора. По закінченню виступу Дан Шехтман відповів на чисельні питання студентів, які стосувались як подробиць практичного використання квазіперіодичних кристалів так і його нових ідей на найближче майбутнє та його бачення шляхів розвитку науки в сучасному світі.

Анастасія Макарова, стипендіатка програми «Завтра.UA»: «Лекція вразила абсолютно всіх – ми не очікували побачити в одній особі одночасно легендарного вченого, талановитого лектора та людину з невичерпним запасом ідей. Як молоде покоління вчених, ми отримали безцінний досвід спілкування з людиною, яка для багатьох є провідною зіркою в науці. І головне, усвідомивши через які труднощі довелося пройти професору Шехтману, які бар’єри він зміг подолати завдяки своїй завзятості, кожен із нас зрозумів, що все в цьому житті є можливим, головне – вірити в свою ідею і ні в якому разі не відступати! Тільки тоді світ зможе побачити ще багато геніальних відкриттів, що міняють хід історії».
Професор Дан Шехтман відвідав Дніпропетровськ на запрошення Фонду Віктора Пінчука з нагоди запуску спільного з Фондом проекту «Наука в дитячих садках», що буде втілюватись саме в цьому місті.

Офіційна презентація проекту відбулась 12 жовтня 2012 року на базі Учбово-виховного комплексу №108 у місті Дніпропетровськ, під час якої нобелівський лауреат розповів про його ідею і основні завдання та представив заходи, заплановані в рамках його реалізації. Також професор Шехтман особисто провів відкритий пробний урок з дітьми навчального-виховного комплексу.

Крім того, в рамках свого візиту до України професор Дан Шехтман відвідав новий завод «ІНТЕРПАЙП СТАЛЬ».

Фотографії зустрічі професора Дана Шехтмана зі студентами можна переглянути на сайті програми «Завтра.UA» в розділі «Фотогалерея».

Фотозвіт презентації проекту «Наука в дитячих садках» та візиту професора Шехтмана на завод «ІНТЕРПАЙП СТАЛЬ» можна переглянути на сайті Фонду Віктора Пінчука в розділі «Фотогалерея».

закрити